Andning

Andning

Ditt andetag är ett fantastiskt verktyg, ett verktyg mycket viktigare än många kan föreställa sig. Du kan använda ditt andetag för att lättare fokusera, meditera och känna närvaro. Du kan också använda ditt andetag än mer medvetet och med andetaget skapa grunden till en god hälsa. Genom rätt andning kan du bli lugnare, mindre stressad, stärka ditt immunförsvar, förbättra din sömn, matsmältning och i flera fall din astma och allergi.

Att forma ditt återkommande andetag gör ändå den största nyttan, andetaget som du tar var stund. Det är lätt att tro att ju mer syre, desto bättre, men koldioxiden är viktig. Koldioxiden reglerar andningen, mjukar upp muskler, lugnar nervsystemet, kontrollerar kroppens PH-värde och att syret kommer in i blodet och våra vävnader. Det finns några enkla regler men som alltid så måste du följa dem för att känna skillnad.

# Låt munnen vara stängd. Använd den så lite som möjligt.

# Andas genom näsan.

# Andas ner i magen mot diafragman.

# Andas ut mer än du andas in.

# Andas tyst, osynligt och långsamt

Prana, vår livsenergi, använder andetaget som ett fordon. Pranan är livsviktig och du kan öka din prana med andningsövningar, Pranayama. Dessa övningar gör att du stärker kroppen och får energin att flöda. Vissa övningar lugnar dig, andra ger dig fokus och energi. Där pranan är, är tankarna. Pranan styr oss och vi den.

Yoga sutra 2:52

Som ett resultat av Pranayama, så kommer det som täcker* ditt inre ljus att försvinna och du får kontakt med ditt inre ljus.’

 * Det som täcker ditt inre ljus är tankar, beteende, ord, vanor, känslor, minnen. Genom andningsövningar/pranayama så drar du bort tråd för tråd och du möter ditt inre ljus.

Att jobba med ditt andetag kan var jobbigt, tufft, då det styrs av den delen av hjärnan som ändrar sig långsamt, Medulla, men resultatet kan vara befriande, energigivande och förändra hälsa och liv.